MORTI KIEST MET PLASMASNIJDEN VOOR EEN NIEUWE TECHNOLOGIE

MEER FLEXIBILITEIT, MINDER MANUEEL WERK

Image - Artikel Metallerie

Morti realiseert als aannemer kleine en grote projecten voor zowel de industriële als de residentiële markt én de agrarische sector. Steunend op verschillende productie-afdelingen slaagt men erin om dat bovendien vrijwel volledig in eigen beheer te doen. Weinig collega’s doen hen dat na. Eén van die productie-eenheden is de metaalconstructie. Sinds kort staat daar een plasmasnijmachine van Astra-tec. Een primeur voor het bedrijf, dat daarmee zijn mogelijkheden fors uitbreidt.

TOTAALPAKKET

In het geval van Morti is het niet lang zoeken naar een kenmerk dat de algemene bouwonderneming onderscheidt van de rest: veelzijdigheid. Het familiebedrijf uit Drongen, dat in 1965 door vader Julien Mortier werd opgericht als eenmanszaak, maakte een zodanige groei door dat het nu kan meedingen in elk segment van de bouw. Dat wil zeggen in de industriebouw, de woning- en appartementsbouw, maar ook in de agrarische sector.

Het gaat overigens niet alleen over de segmenten die bediend worden. Dankzij de aanwezigheid van diverse productie-eenheden, gaande van een afdeling voor prefab-elementen tot en met een eigen aluminium- en houtschrijnwerkerij, kan het bedrijf zo goed als alle stappen die nodig zijn om een bouwtoepassing wind- en waterdicht te maken volledig zelf afwerken.

Vooreerst zorgt dat voor een heel brede expertise, die met elk project nog verder wordt uitgediept. Bovendien kan de doorlooptijd op die manier aanzienlijk worden ingekort. En voor de klant levert dat totaalpakket nog het extra voordeel op dat hij maar met één aanspreekpunt in contact komt. Heerlijk eenvoudig.

MEER FLEXIBILITEIT

We namen ze daarnet niet op in de opsomming, maar Morti beschikt ook over een afdeling waar metaalconstructies worden geassembleerd. Jaarlijks verwerken de operatoren er zowat 10.000 ton staal. Voor het op maat snijden en verwerken van het plaatmateriaal werd vooral vertrouwd op de knip- en ponsmachine. Maar die technologie heeft haar beperkingen, onder meer op het vlak van plaatdikte.

“We hadden behoefte aan meer flexibiliteit in onze plaatbewerkingsafdeling”

“Daarom werden bepaalde stukken vanaf een dikte van ongeveer 2,5 tot 3 cm steevast aangekocht. We werkten ook in grote mate met vaste stripbreedtes”, legt Jo Mortier uit. “Daarnaast moesten vormen zoals driehoeken handmatig worden gesneden. Kortom: we hadden behoefte aan meer flexibiliteit in onze plaatbewerkingsafdeling.”

De investering in de allereerste plasmasnijmachine moet die flexibiliteit brengen.

EERSTE PLASMASNIJMACHINE

“Aangezien de technologie voor ons nieuw is, zochten we naar een partner die ons bij die stap op een deskundige manier kon begeleiden”, geeft Jo Mortier aan. “Zo kwamen we terecht bij Astra-tec, een Belgisch bedrijf dat zich heel specifiek op het plasmasnijden toelegt. Dat boezemt vertrouwen in. Bij de keuze van de machine en de configuratie kwam hun expertise trouwens heel duidelijk naar de oppervlakte, met een grote bereidwilligheid om mee te denken.”

M500 2075

Alle wensen en noden afwegend, viel de keuze uiteindelijk op de M500 2075: een plasmasnijmachine met een snijbereik van 2.000 x 7.500 mm, voor een dikte tot 50 mm (insteken). De tafel is daarmee iets langer dan standaard. Dit laat toe om in twee beveiligde zones te werken, zodat de machine nooit hoeft stil te staan. Terwijl een plaat in de ene zone wordt gesneden, worden de stukken in de andere uit het skelet gehaald en kan een nieuwe plaat worden klaargelegd.

Door de captatie van alle parameters zijn niet alleen het proces, maar ook de levensduur en diagnose van de (slijt)componenten te raadplegen in de CPU. Ook de Q3000 plasmabron is via de bus toegankelijk. Astra-tec is bovendien in staat om te connecteren met de machine, die vanuit de kantoren in Lichtervelde over te nemen en een foutenanalyse uit te voeren.

Een laatste technisch punt om aan te stippen, is dat de hoogte van de snijtoorts in de Z-as met servo wordt geregeld. Via een weerstandsmeting zal de plaat worden gevonden, zodat de hoogte kan worden ingesteld.

Image - Artikel Metallerie

Met een lengte van 7,5 m is de snijtafel iets langer dan de standaard

OP MAAT VAN DE KLANT

Als specialist in plasmasnijmachines is Astra-tec uitstekend geplaatst om klanten als Morti, die geen ervaring hebben met de technologie, te adviseren bij de configuratie van de machine. Onder meer daar bewijst Astra-tec haar meerwaarde.

“Het doel moet altijd zijn om de klant te koppelen aan de machine die hij nodig heeft”, stelt zaakvoerder Joost Levrouw. “Welke opties en functionaliteiten zijn nuttig, welke niet? Om die vraag te beantwoorden, kijken we vooral naar de onderdelen die de klant courant moet snijden.”

“Als je in minder dan 5% van de gevallen het bevelsnijden nodig hebt, is het dan zinvol om daarin te investeren? Wellicht niet, zeker als je weet dat een bevelkop minder stabiel is, waardoor je aan versnelling moet inboeten. Idem voor een boorkop. Tegenwoordig is de gatkwaliteit van het plasma al zeer goed. Wellicht volstaat dit voor jouw toepassingen en is die extra investering niet nodig. Zo proberen we te komen tot een machine die maximaal is afgestemd op de behoeften van de klant.”

De investering in de plasmasnijmachine bracht de gewenste flexibiliteit met zich mee

Image - Artikel Metallerie
close