BOUWSMEEDWERKATELIER BREIDT UIT MET FIBERLASERSNIJMACHINE

ASTRATEC EN BODOR WINNEN HET VERTROUWEN VAN ALAIN MATTELÉ

Het verhaal van Bouwsmeedwerken Alain Mattelé is er één van gestage groei. Investeringen gebeuren hier telkens weloverwogen en na grondige vergelijkingen. Zo ook voor de fiberlasersnijmachine, waarbij de keuze op het Chinese Bodor viel, verdeeld door Astratec. “Qua prijs-kwaliteitverhouding was dit voor ons de beste optie, in relatie tot onze noden. Hiermee kunnen we extra inkomsten genereren als toeleverancier, waardoor we de machine vrij snel terugverdiend zullen hebben”, maakt de zaakvoerder zich sterk.

 

Image - Artikel Metallerie

Operator Brent en zaakvoerder Alain Mattelé voor de P3.0-fiberlasersnijmachine van Bodor, geleverd door Astratec.

UIT ZIJN VOEGEN GEBARSTEN

De metaalbewerking zat Alain Mattelé als tiener al in de vingers. Gestart als eenmanszaak in bijberoep, stelt hij nu acht medewerkers te werk in het atelier in Ranst, onder wie zijn zoon Brent. Ze ontwerpen hun constructies zelf of voeren waar nodig technische correcties uit aan de ingestuurde ontwerpen en bedienen de verschillende machines.

“Toen we hier 18 jaar geleden introkken, dachten we dat deze werkplaats veel te groot zou zijn, maar ondertussen blijkt ze al te klein. Onze bouwsmeedwerken komen vooral in of aan woningen terecht. Denk maar aan trappen, ramen, deuren, poorten … uit staal, rvs of aluminium. Daartoe beschikken we over een machinepark met onder meer snij- en knipmachines, een plooibank en diverse lastoestellen. De nabewerkingen, zoals lakken of parelstralen, besteden we uit”, vertelt de zaakvoerder terwijl hij ons rondleidt.

Alain Mattelé toont enkele gelaserde stukken.

Image - Artikel Metallerie

IN EIGEN HUIS

Tot voor kort gebeurde al het snijwerk op de waterstraalsnijmachine. “Die blinkt uit in snedekwaliteit, wat vooral voor onze interieurtoepassingen dikwijls van groot belang is. Voor dunne platen is dit echter een dure technologie qua verbruik, dus gaven we dit soort plaatwerk ook vaak uit handen aan toeleveranciers. Totdat we besloten te investeren in een eigen fiberlasersnijmachine; specifiek voor het snijden van staalplaten tot 20 mm, of 15 mm in het geval van rvs”, zegt Mattelé.

“Na een grondige vergelijkende studie was ons vertrouwen gewonnen”

In zijn zoektocht kwam ook Astratec op de radar, op aanraden van een bevriende metaalbewerker. “Ik wist dat zij als verdeler van Bodor zo’n lasersnijmachine zouden presenteren op de Machineering-beurs, waar ik vorig jaar zaakvoerder Joost Levrouw ontmoette. We hadden meteen een goeie klik, maar ik had nog wat twijfels over het Chinese merk. Daarom vroeg ik Joost om samen een paar klanten te bezoeken die al minstens vijf jaar met zo’n machine werken. Ook in mijn bijkomende telefoongesprekken hoorde ik alleen maar positieve geluiden, waardoor mijn vertrouwen gewonnen was.”

PRIJS-KWALITEIT

Ook de betaalbaarheid was voor deze kmo doorslaggevend in de keuze. “Voor ons volstaat een machine uit de lagere prijscategorie, omdat die niet volcontinu hoeft te draaien. Om diezelfde reden kozen we voor een laserbron van slechts 6 kW, die aansluit op onze noden en toepassingen. De snijkwaliteit is bevredigend, dankzij de ‘Scanning Cutting’-technologie. Daarbij maakt de laserkop een extra, wervelende beweging bij het snijden, wat een sneller en mooier resultaat oplevert in het geval van rvs en aluminium”, weet Mattelé.

Toch koos hij uiteindelijk nog voor het duurdere P-model, in plaats van het C-model dat Levrouw hem had aangeraden. “Die is robuuster qua opbouw, waardoor we verzekerd zijn van een langere levensduur”, motiveert de zaakvoerder die keuze.

“In plaats van afhankelijk te zijn van subcontractors, willen we nu zelf andere bedrijven toeleveren”

“De meerprijs hiervoor valt binnen de perken en weerhoudt ons niet om nu ook nog te kunnen investeren in andere machines. Hiertoe kunnen we overigens extra omzet realiseren dankzij de lasersnijmachine. Nu we daar al vrij goed mee kunnen werken, willen we die namelijk ook gaan inzetten voor het toeleveren van andere bedrijven”, legt Mattelé uit. “Doordat wij vroeger aan de andere kant stonden, snappen we als de besten wat daarbij van belang is.”

Image - Artikel Metallerie

Dankzij de wisseltafel kan men de machine beladen of ontladen terwijl ze snijdt.

VOORDELEN

De P3.0-fiberlasersnijmachine heeft een snijtafel van 3 bij 1,5 m, voor het bewerken van platen in het standaardformaat. “Dankzij de wisseltafel kunnen we de machine beladen of ontladen terwijl ze snijdt, wat een efficiënte manier van werken is. Daarnaast winnen we natuurlijk ook tijd door de bewerkingen en eventuele aanpassingen voortaan zelf te kunnen uitvoeren, in plaats van hiervoor te moeten wachten op derden. Dit komt ook de klanten en onze concurrentiepositie ten goede, want hierdoor kunnen we scherpere prijzen stellen”, zegt de zaakvoerder.

De opstart, tuning en opleiding gebeurden door Astratec, net als de eventuele servicebeurten. “Ze zijn vlot en gratis bereikbaar via WhatsApp. Wij hebben al dankbaar gebruikgemaakt van deze extra dienst, voorzien door Bodor. Astratec is als verdeler overigens gespecialiseerd in het snijden, waardoor zij qua service op hetzelfde niveau zitten als de A-merken. Ook dit zien wij natuurlijk als een grote troef, omdat dit ons gemoedsrust bezorgt”, klinkt het nog.

Door de snijwerken nu zelf uit te voeren, kan men sneller werken en de prijzen scherpstellen.

Image - Artikel Metallerie
close