Lasersnijmachine levert meervoudige tijdwinst op

Astratec ondersteunt FB Construct in verdere groei.

 

Image - Lasersnijmachine levert tijdswinst op

Voor een maakbedrijf is het machinepark natuurlijk het best afgestemd op de specifieke activiteiten. Daar knelde het schoentje wat voor FB Construct uit Kortemark, dat zich als machinebouwer vooral richt op de voedingsindustrie. Dankzij de komst van een lasersnijmachine van Bodor hebben ze nu evenwel de juiste technologie en specificaties in huis voor het snijden van rvs-platen. “De machine is compact en betaalbaar, en doet voor ons wat moet. Niet minder, maar ook niet méér”, zegt zaakvoerder Mathias Boysen.

Van tekening tot werkende machine

FB Construct – vernoemd naar Filip Boysen, die het bedrijf in 2001 oprichtte – is als machinebouwer vooral actief in de voedingsindustrie. Daardoor ligt er hoofdzakelijk rvs in het atelier in Kortemark, waar de onderneming de verschillende onderdelen voor hun constructies kan zagen, snijden, plooien, draaien, frezen en lassen, om die vervolgens ook zelf te monteren.

In eigen huis

“Een project start bij ons overigens al op de tekentafel, want ook de engineering nemen wij voor eigen rekening. De elektronica kunnen we dan weer uitbesteden aan vaste partners. Zo helpen wij onze klanten van a tot z”, zegt zaakvoerder Mathias Boysen, die de tweede generatie in de West-Vlaamse kmo vertegenwoordigt.

“Die klanten bevinden zich doorgaans niet zo ver van ons en zijn in de meeste gevallen net als wij kleine bedrijven. Daar kunnen wij namelijk echt onze meerwaarde als totaalontzorger uitspelen. Onze bedrijfsgrootte laat daarbij ook toe om snel en flexibel te werken, wat mogelijk is doordat wij veel bewerkingen in eigen huis kunnen uitvoeren.”

FB Construct maakt vooral machines en transportsystemen voor de voedingsindustrie

Lasersnijmachine

Het bedrijf beschikte reeds over een plasmasnijmachine, maar die was niet optimaal afgestemd op het bewerken van inox. “Zowel op het vlak van snelheid, nauwkeurigheid als snedekwaliteit scoorde die machine ondermaats voor onze dunne rvs-platen. Zo hadden we te kampen met veel bramen die kunnen oxideren, wat uit den boze is voor onze klanten uit de voedingsindustrie. Bovendien brengt de plasmatechnologie veel warmte en spanningen in het materiaal, wat vervolgens problemen opleverde op de plooibank. Dit deed ons uitkijken naar een fiberlasersnijmachine”, legt Boysen uit.

Image - Lasersnijmachine levert tijdswinst op

Op de i7-lasersnijmachine worden hier rvs- en aluminiumplaten van 1,5 op 3 m gesneden, in diktes tot respectievelijk 12 of 6 mm

Compact en betaalbaar

Daarvoor ging de zaakvoerder aankloppen bij Astratec, dat als machineverdeler én machinebouwer veel kennis in huis heeft over de verschillende snijtechnologieën. “Dat wisten we, doordat zij hier reeds de service op die plasmasnijmachine verzorgden. Zo vertrouwden we hen in hun advies. Uiteindelijk raadden ze ons de i7-machine van de Chinese fabrikant Bodor aan. Die laat zich vooral kenmerken door haar compactheid en betaalbaarheid, wat voor ons belangrijke vereisten waren”, zegt Boysen.

“De snijkwaliteit en nauwkeurigheid zijn beter, waardoor er minder nabewerkingen nodig zijn”

Tijdwinst

Dit wordt vooral bekomen doordat de machine slechts één snijtafel heeft. “Keerzijde van de medaille is dat het beladen en ontladen minder snel gebeurt dan bij de klassieke opstelling met een wisseltafel. Voor onze werkzaamheden, zonder continue productie, volstaat deze machine echter; ook wat de snijkwaliteit en nauwkeurigheid betreft. Daarenboven werkt de lasersnijmachine veel sneller dan de plasma en zijn er minder nabewerkingen nodig. Samen met het feit dat we nu nóg meer zelf kunnen uitvoeren en minder hoeven te wachten op toeleveranciers, boeken we dus een meervoudige tijdwinst”, maakt de zaakvoerder zich sterk.

Image - Lasersnijmachine levert tijdswinst op

CAM-Pakket

Voor de programmering raadde Astratec een CAM-pakket van Vandenbussche Software uit Kortrijk aan. “Hiermee kunnen we de te snijden onderdelen makkelijk nesten en naar de machine doorsturen, en kunnen we onze productiviteit verder opdrijven. Door de nabijheid kunnen zij overigens kort op de bal spelen bij vragen of eventuele problemen”, klinkt het.

Service

Hetzelfde geldt voor Astratec zelf, dat zich slechts op een kwartier rijden bevindt en dat voor eventuele onderhoudsbeurten wordt ondersteund door het Europese servicecentrum van Bodor. “Vier maanden na de bestelling werd de machine hier geleverd. Het lossen en de installatie waren goed voorbereid en ook de opleiding werd door Astratec verzorgd. Na een week konden we al beginnen te produceren. Daarmee toonden zij hun toegevoegde waarde als machineleverancier”, aldus Boysen.

Image - Lasersnijmachine levert tijdswinst op

Conclusie

Met de investering in de nieuwe machine kan FB Construct het snijden van staal en rvs voortaan strikt gescheiden houden, respectievelijk op de plasma- en de lasersnijmachine. “Zo vervalt het risico op roestvorming. Ook met de bijkomende voordelen van de kwaliteit, nauwkeurigheid en snelheid staan we nu sterker en kunnen we verder groeien”, besluit de zaakvoerder.

close