Plasmasnijden van platen

Plasma snijden is een smeltsnijtechniek om staal, RVS en aluminium plaatwerk te snijden. (alle elektrisch geleidende metalen) De techniek is nauwkeurig en benadert de kwaliteit van het lasersnijden.

Het plasma snijproces werkt met gas dat naar het mondstuk (nozzle) van de toorts wordt geblazen. Daar wordt het door een kleine opening naar buiten gedreven .Het gas komt in aanraking met elektriciteit en vormt geïoniseerd gas (ook plasma genoemd) .

De toorts bevat een negatief geladen elektrode terwijl het werkstuk positief geladen is. Hierdoor wordt tussen beide een smalle en stabiele elektrische boog met hoge energiedichtheid tot stand gebracht. De hoge temperatuur (tot 25.000 C) smelt het metaal weg dat door het plasmagas uit de snijvoeg geblazen wordt.

Er vindt geen verbranding plaats in tegenstelling tot het autogeen snijden. Dit zorgt voor een nauwkeurige snede in zowel laag- als hooggelegeerde staalsoorten (staal, RVS en aluminium); ook speciale stalen vormen geen enkel probleem (bv Hardox® wear plate, Domex, Dillidur, Strenx®, Dillimax, Strenx)

In tegenstelling tot lasersnijden kan ook staal van minder goede kwaliteit gesneden worden. Hou er wel rekening mee dat als het staal omhoog komt (omwille van de ingebrachte warmte) de uitgesneden contour een afwijking zal vertonen. De gesneden tekening is een projectie in het 2D vlak, terwijl bij een grote helling het uitgesneden stuk langer zal zijn (schuine ribbe driehoek).

Image - Plasmasnijden van platen

Plasmatechnieken

De plasma snijmachine beschikt over twee technieken die tot een bijkomende kostenbesparing kunnen leiden. Dit zijn graveren en hoeksnijden.(of bevelsnijden)

Graveren

Een plasmasnijmachine kan graveren. Concreet betekent dit dat wij kantlijnen en centreerpunten voor boorgaten kunnen aangeven, maar ook product-codes, identificatienummers en tekeningnummers. De plasma brandt deze in de plaat (zonder door te branden). Dit kan de constructiesnelheid en de traceerbaarheid verbeteren.

De graveerdiepte is afhankelijk van de ingestelde parameters.

Image - Plasmasnijden van platen

Bevelcut (Hoeksnijden)

Conventionele snijmachines hebben vaak alleen de mogelijkheid om recht te snijden. Bij nieuwe machines kan de snijkop draaien. Door de draaioptie kan onder een hoek van 45 graden gesneden worden. Plasmasnijden onder een hoek wordt ook wel bevelcut genoemd.

In sommige gevallen is het niet meer nodig om verspanende bewerkingen uit te voeren omdat schuine kanten al tijdens het plasma snijden zijn aangebracht. Zowel een V-naad, Y-naad, X-naad als K-naad kan op deze manier gesneden worden. (zie foto’s hieronder)

Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen
Image - Plasmasnijden van platen

Welke factoren beïnvloeden de prijs van plasmasnijden?

De kosten voor plasmasnijden worden door een aantal factoren bepaalt.

  • Snijsnelheid
  • Plaatdikte
  • Snijcontour
  • Slijtage van de snijkop
  • Toleranties

Snijsnelheid

De snijsnelheid heeft veel invloed op de kosten van plasmasnijden. Dit bepaalt de tijd die nodig is om een serie producten te snijden. Vermenigvuldig de snijtijd met het uurtarief en dit bepaalt min of meer de totale productiekosten. De snijsnelheid wordt o.a. bepaald door de plaatdikte en het vermogen van de gebruikte plasmabron.

Slijtage van de snijkop

De plasma snijkop bestaat uit een aantal slijtdelen, waaronder een nozzle. Gesmolten metaal dat opspat slaat neer op de beschermkap zodat deze beschadigt. De slijtdelen slijten vooral door het starten of de insteek. Dus lange contouren zijn relatief goedkoper dan een plaat met zeer veel kleine gaatjes.

Bij het aanbrengen van een schuine kant zijn de kosten hoger. (duurdere machine en meerdere keren snijden over dezelfde snede). Daar staat tegenover dat de laskanten niet door een andere bewerking (frezen) later alsnog moeten worden aangebracht.

Plaatdikte

Hoe dikker de plaat is, hoe langer de toorts nodig heeft om door de plaat heen te snijden. De snijsnelheid ligt lager, waardoor de productietijd oploopt.

Snijcontour

De snijkop moet de lengte van het contour afleggen om de plaat te snijden. Het snijden van gaten kost tijd, daar er voor ieder gat een startgat moet gepierced worden. Dit piercen vraagt redelijk veel tijd. Bovendien slijten de slijtstukken bij iedere start een beetje.

Toleranties

Ook toleranties bepalen de prijs van plasmasnijwerk. Hoe hoger de toleranties, hoe meer tijd er moet besteed worden aan het bijstellen van de radiuscorrectie.

Image - Plasmasnijden van platen
De plasmasnijkop is gevoelig voor slijtage. Diverse onderdelen moeten regelmatig vervangen worden.

https://astratec.be/plasmasnijmachines/snijsystemen/

Toleranties

In het algemeen geldt: hoe dikker het plaatwerk, hoe groter de afwijkingen.

Welke toleranties kunnen we halen?

Bij goede plasmasnijmachines zitten we in de groene zone.

Image - Plasmasnijden van platen

Hieronder een uittreksel van de norm .

Image - Plasmasnijden van platen

Interesse in een plasma snijder?

Voor ons aanbod tweedehands en nieuwe plasma snijmachines contacteer ons hier: https://astratec.be/contact/

Of bereik ons via:

close