Algemene Introductie in het snijden van metaal

Thermisch metaal snijden gebruikt geconcentreerde warmte voor het scheiden van metaal. Bij waterjet wordt een waterstaal (+ abrasief) onder hoge druk gebruikt om het metaal te scheiden.

Belangrijkste technieken:

Autogeen snijden

Warmte wordt geproduceerd door een vlam van zuurstof en een brandgas (acetyleen of propaan). Dit is de oudste methode en wordt gebruikt voor staal van 5mm tot 300mm. Deze methode kan enkel gebruikt worden voor staal. (dus niet voor RVS).Het is nog steeds een goede keuze voor snijdiktes boven de 40 mm.

Image - Algemene Introductie in het snijden van metaal

Plasma snijden

De warmte wordt geproduceerd door een gas in de plasma toestand te brengen. (zoals bij bliksem). Het wordt gebruikt voor het snijden van metaal van 0.5 tot 50 mm. Alle geleidende materialen kunnen gesneden worden. De snijsnelheid is zeer hoog wat de productiviteit van deze methode ten goede komt.

Image - Algemene Introductie in het snijden van metaal

Waterjet snijden of waterstraal snijden

Met de dunne waterstraal en optioneel schurende deeltjes (zoals zand) wordt het materiaal doorgesneden. Deze techniek kan gebruikt worden voor alle materialen. De hellingshoek is kleiner dan bij het plasmasnijden maar groter dan bij het lasersnijden. Het is een zeer traag proces en bijgevolg economisch pas interessant na laser en plasmasnijden. Nadeel voor roestende metalen is dat het materiaal nat wordt en gedroogd moet worden alvorens te stapelen.

Image - Algemene Introductie in het snijden van metaal

Lasersnijden

De warmtebron bij lasersnijden is geconcentreerd licht. Het licht wordt opgewekt in de laserbron en via spiegels of optische kabels naar de plaat geleid. Deze techniek kan gebruikt worden voor staal tot 30 mm snijdikte. Het is vooral efficiënt bij snijdiktes onder de 5 mm. Boven de 5 mm worden ze snel ingehaald door het plasmasnijden. De huidige fiberlasers halen een energetisch rendement van ongeveer 30%.

Image - Algemene Introductie in het snijden van metaal

Geïnteresseerd in plasmasnijden?

Lees meer over deze techniek hier: https://astratec.be/plasmasnijmachines/informatie-bewerkingstechnieken/plasma-snijden-van-plaat/

Op zoek naar een plasma snijder?

Ontdek hier Astratec’s assortiment aan tweedehands en plasmasnijders op maat: https://astratec.be/plasmasnijmachines/

Of contacteer ons: https://astratec.be/contact/

of via:

Interesse in aan laser?

Lees meer over ons aanbod hier: https://astratec.be/plasmasnijmachines/cnc-plasma-snijtafels/laser-snijmachine/

Of contacteer ons hier voor een offerte op uw maat: https://astratec.be/contact/

En bereik ons via:

close