Capaciteitsverdubbeling dankzij draaitafelconcept

Racletta produceert wissers met op maat gemaakte puntlasautomaat van Astratec.

Ooit al eens een raamtrekker vastgenomen? En ooit al eens de vraag gesteld hoe en waar zoiets geproduceerd wordt? Het West-Vlaamse bedrijf Racletta maakt zo’n 20.000 stuks per dag en levert die over de hele wereld. De onderneming beschikt daarvoor over een op maat gemaakte machine die streekgenoot Astratec voor hen bouwde. Ze bevat een draaitafel met acht posten en wordt bevoorraad door de medewerkers van maatbedrijf OptimaT in Lichtervelde. “Onze vorige machines waren wat verouderd, maar hiermee hebben we weer een klare kijk op de toekomst”, stelt zaakvoerder Luc Saelen.

Manuele aanvoer, automatische afwerking

Opdat de machine constant zou draaien, gebeurt de aanvoer van de onderdelen in de magazijnen door drie mensen tegelijk, met een maximale aandacht voor de ergonomie. Opdat de medewerkers de snelheid van de machine zouden aankunnen, wordt hier nog gedacht aan triltoevoerkuipen, om zo wat buffertijd in te bouwen. De assemblagestappen verlopen dan weer volautomatisch. “Het eindproduct van deze machine is een samengestelde trekker, die – na de externe galvanisatie – op andere machines bij OptimaT nog wordt voorzien van rubbers, revetten en etiketten”, toont de zaakvoerder.

Winst op meerdere vlakken

Met dit concept worden de beoogde tijdwinst en productiesnelheid behaald, doordat je de voorbereidingen en de bewerkingen gelijktijdig kunt uitvoeren en doordat de transporttijd ook korter is. In amper 0,7 seconden draait de tafel tussen twee posities en bekom je dus die korte cyclustijden. Maar er wordt ook nog op andere vlakken winst geboekt. “Het puntlassen gebeurt met een hybride technologie, die de invertertechniek combineert met de energieopslag in een condensatorbatterij. Dit leidt tot een energiebesparing tot 80%. Bovendien zijn de lassen hierdoor ook beter controleerbaar, waardoor de kwaliteit dus constanter is”, stelt Saelen. “Door het ronde concept is de machine ook betrouwbaar. Ze vergt minder onderhoud ten opzichte van de vroegere, lineaire concepten, die meer aan slijtage onderhevig zijn.”

Lees het volledige artikel uit de april editie van Metallerie Magazine.

Nood aan een las automatisatie voor uw product?

Contacteer ons hier voor een offerte op uw maat: https://astratec.be/contact/

Of bereik ons via:

close